HoReCa

Dofinansowanie HoReCa

Inwestycje w dywersyfikację działalności sektora HoReCa, kultura, turystyka


Termin naboru: 19.06.2024 - 03.10.2024.


Budżet:

  • Region 1: 52 779 073,20 zł (kujawsko-pomorskie, pomorskie, zachodniopomorskie)
  • Region 2: 49 747 068,20 zł (mazowieckie, podlaskie, warmińsko-mazurskie)
  • Region 3: 49 159 228,80 zł (lubelskie, małopolskie, podkarpackie, świętokrzyskie)
  • Region 4: 42 139 981,00 zł (łódzkie, opolskie, śląskie)
  • Region 5: 44 145 849,60 zł (dolnośląskie, lubuskie, wielkopolskie)

Wartość dofinansowania:

  • Maksymalna wartość kosztów kwalifikowanych – 600 000zł
  • Maksymalne dofinansowanie – 540 000 zł
  • Minimalne dofinansowanie – 50 000 zł
  • Maksymalna intensywność wsparcia – 90%

Okres realizacji:

  • przedsięwzięcie nie może być rozpoczęte najwcześniej dzień po złożeniu wniosku
  • okres realizacji nie może trwać dłużej niż 12-mcy
  • rozpoczęcie przedsięwzięcia musi być zaplanowane nie później niż w ciągu 3-mcy od złożenia wniosku
  • zakończenie przedsięwzięcie nie później niż do 31 stycznia 2026.

Dla kogo:

Program kierowany jest do MŚP (mikro, małych i średnich przedsiębiorstw), które prowadziły* i nadal prowadzą działalność w branży HoReCa (hotele, restauracje, catering), kultury i turystyka, a które w latach 2020-2021 odnotowały spadek obrotów o co najmniej 20%, liczony rok do roku.

Działalność związana z branżą HoReCa, kultura i turystyka nie musi być działalnością główną, wystarczy że będzie działalnością poboczną.

 

* Wnioskodawca według stanu na 31 grudnia 2019 lub najpóźniej do 20 marca 2020 prowadził działalność gospodarczą w sektorze HoReCa, turystyka, kultura oraz w okresie od 20 marca 2020 do 15 maja 2022 prowadził działalność gospodarczą w sektorze HoReCa, turystyka, kultura, nieprzerwanie przez co najmniej 6 następujących po sobie miesięcy.


Cel inwestycji:

Celem Inwestycji jest wsparcie przedsięwzięć MŚP mających na celu rozszerzenie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności prowadzonej w sektorach: hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka i kultura.

 

Wsparcie może zostać udzielone na 3 komponenty:

1. Komponent inwestycyjny (obowiązkowy):

  • Zakup maszyn i urządzeń niezbędnych do wprowadzenia na rynek nowych produktów lub usług
  • Roboty budowlane, w tym budowa nowych linii produkcyjnych
  • Inwestycje związane z zieloną transformacją, w szczególności zachęcając do zapobiegania powstawaniu odpadów, recyklingu/ponownego wykorzystania odpadów oraz wdrożenia rozwiązań w zakresie energii ze źródeł odnawialnych.
  • Działania związane z wykorzystaniem technologii cyfrowych.

2. Komponent szkoleniowy

  • Podnoszenie kwalifikacji pracowników np. szkolenie związane z nabyciem nowych umiejętności

3. Komponent doradczy

  • Usługi rozwojowe i doradcze na rzecz wspieranych MŚP, w tym np. opracowanie stadium wykonalności, modelu biznesowego, opracowanie procedur technicznych

Ważne informacje:

Dofinansowanie będzie udzielane tylko w formie refundacji poniesionych wcześniej kosztów (brak możliwości prefinansowania), ale przedsięwzięcie może zostać podzielone na etapy i refundacja również będzie mogła być wypłacana etapami.

Dofinansowanie będzie udzielane w ramach pomocy de minimis.


Kody PKD kwalifikujące się do projektu:

Dział 55 – ZAKWATEROWANIE:

  • 55.10.Z Hotele i podobne obiekty zakwaterowania,
  • 55.20.Z Obiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowania,
  • 55.30.Z Pola kempingowe (włączając pola dla pojazdów kempingowych) i pola namiotowe;

 

Dział 56 – DZIAŁALNOŚĆ USŁUGOWA ZWIĄZANA Z WYŻYWIENIEM:

  • 56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne,
  • 56.10.B Ruchome placówki gastronomiczne,
  • 56.21.Z Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering),
  • 56.29.Z Pozostała usługowa działalność gastronomiczna,
  • 56.30.Z Przygotowywanie i podawanie napojów;

 

Dział 59 – DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z PRODUKCJĄ FILMÓW, NAGRAŃ WIDEO, PROGRAMÓW TELEWIZYJNYCH, NAGRAŃ DŹWIĘKOWYCH I MUZYCZNYCH:

  • 59.14.Z Działalność związana z projekcją filmów;

 

Dział 77 – WYNAJEM I DZIERŻAWA:

  • 77.21.Z Wypożyczanie i dzierżawa sprzętu rekreacyjnego i sportowego,
  • 77.34.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu wodnego,
  • 77.35.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu lotniczego;

 

Dział 79 – DZIAŁALNOŚĆ ORGANIZATORÓW TURYSTYKI, POŚREDNIKÓW I AGENTÓW TURYSTYCZNYCH ORAZ POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ USŁUGOWA W ZAKRESIE REZERWACJI I DZIAŁALNOŚCI Z NIĄ ZWIĄZANE:

  • 79.11.A Działalność agentów turystycznych,
  • 79.11.B Działalność pośredników turystycznych,
  • 79.12.Z Działalność organizatorów turystyki,
  • 79.90.A Działalność pilotów wycieczek i przewodników turystycznych,
  • 79.90.B Działalność w zakresie informacji turystycznej,
  • 79.90.C Pozostała działalność usługowa w zakresie rezerwacji, gdzie indziej niesklasyfikowana);

 

Dział 82 – DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z ADMINISTRACYJNĄ OBSŁUGĄ BIURA I POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ WSPOMAGAJĄCA PROWADZENIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ:

  • 82.30.Z Działalność związana z organizacją targów, wystaw i kongresów);

 

Dział 85 – EDUKACJA:

  • 85.51.Z Pozaszkolne formy edukacji sportowej oraz zajęć sportowych i rekreacyjnych);

 

Dział 91 – DZIAŁALNOŚĆ BIBLIOTEK, ARCHIWÓW, MUZEÓW ORAZ POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z KULTURĄ:

  • 91.02.Z Działalność muzeów,
  • 91.03.Z. Działalność historycznych miejsc i budynków oraz podobnych atrakcji turystycznych,
  • 91.04.Z Działalność ogrodów botanicznych i zoologicznych oraz obszarów i obiektów ochrony przyrody,
  • 96.04.Z Działalność usługowa związana z poprawą kondycji fizycznej).

Kontakt

Tel: 603 338 156

Mail: info@assets.org.pl

Subskrybuj

Zarejestruj się, aby być na bieżąco!